onsdag 9. mars 2016

Tid for spiring av frø

Frøet - potensialet til liv

Frøet er "magisk" da det bærer med seg potensiale til liv til en helt ny plante. Frøet kan ha mange ulike størrelser og fasonger, men som regel er det forholdsvis lite i størrelse. Vi finner frø i de fleste frukter så fremt fruktene ikke er sterile for å tilfredsstille forbrukeren (steinfrie druer, melon m.fl.). I barnehagen kan vi gjøre mange oppdagelser omkring frø i maten vi spiser. Noen gode undringsspørsmål som delvis kan lede barna på sporet kan være:
  • Hva er et frø? Hvordan ser det ut? Hva kan et frø bli?
  • Hvor finner vi frø? Har vi det i barnehagen? I så fall hvor?
  • Har noen spist et helt eple noen gang? Eller pære..osv? Fant dere frø der? Hvor?
  • Hva skal til for et frø skal kunne vokse eller spire? Jord? Lys? Vann? Varme? Andre ting?
  • Kan vi gjøre noen eksperimenter for å teste om vi klarer å få frø til å spire?

Det finnes mange matvarer som egentlig er frø. Det er noen som en ser åpenbart er frø, men vil alle kunne spire til nye planter? I bakevarer er det mange ulike korn og frø som er tørket. Vil de kunne spire? Hva med de vi finner i hermetikk, kartonger og i frysedisken? Kan vi f.eks. gjøre et spireeksperiment med erter som tester spireevnen til ulike frø?

Erterfrøet - hvilke erter vil spire?

Jeg har handlet inn 4 ulike typer erter på butikken. Tørkede grønnerter og gulerter, hermetiske erter på boks og frosne selskapserter. Vil noen av disse spire?



De tørkede ertene legges i bløt i ca et døgn før jeg hver morgen og kveld skyller ertene i rent vann. Dette blir spennende!! Hvem spirer, og hvor lang tid tar det før vi ser rotdannelse og skuddet til et kimblad?

I et slikt kontrollert eksperiment vil vi kunne benytte anledningen til å lære nye naturfaglige begreper som FRØ, SPIRE, ROT, KIME, SKUDD, KIMBLAD osv. Du kan lese mer om det faglige bak spireprosessen her. I tillegg kan de største barna gjøre observasjoner fra dag til dag og dokumentere prosessen med bilder og lage loggbok. Det er utrolig hva interesserte barn faktisk får med seg av faglige begreper og observasjoner dersom de bare synes prosessen er spennende nok. Her er det viktig at vi voksne ikke avslører hva som skal skje. Magien ligger nettopp i å undre seg, se sammenhenger og oppdage noe nytt.

Jeg må innrømme at jeg ikke helt vet resultatet av dette lille spireforsøket. Det blir spennende å se utviklingen... Følg med, følg med :-)

Resultat av spireeksperiment kan leses her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar